Ja til et fornybart friluftsliv!

På DNTs landsmøte i 2010 ble det gjort et prinsippielt viktig vedtak. DNT skulle utarbeide en strategisk plattform for DNTs engasjement innen miljøspørsmål i lys av de globale miljøutfordringene. Et utvalg ble satt ned for å utforme en klimastrategi, og deres arbeid skal ha en bred gjennomgang på årets landsmøte i Geiranger i begynnelsen av juni.

Ta Bergensbanen til Rallarvegen. (Foto: André Spica)

Skal vi så slutte med friluftsliv i DNT fordi dette medfører klimagassutslipp? Nei, selvfølgelig ikke! I DNT jobber vi jo nettopp for å gi folk gode naturopplevelser. Et fornybart friluftsliv innebærer derimot en videreutvikling av friluftslivet i en retning som reduserer forbruk av energi- og naturressurser, og som er basert på fornybare energikilder. Et fornybart friluftsliv viderefører det beste i norsk friluftslivstradisjon på nye og spennende måter.

Har du forslag på tiltak og hvordan tiltakene kan gjennomføres? Ta utgangspunkt i klimastrategien (.pdf) og gi oss dine ideer.

Mulighetene er mange!

3 kommentarer til Ja til et fornybart friluftsliv!

 1. Mari Nustad Mauland sier:

  I klimastrategien nevnes det at klimatrusselen er en etisk utfordring for DNT, og at vi må ta ansvar og gjøre valg. Et valg vi i DNT kan gjøre, som er realiserbart, er å prøve å innføre et mer klimavennlig kosthold på hyttene våre. Landbruket er en av de største bidragsyterne til utslipp av klimagasser, og det er i hovedsak kjøttproduksjon som er synderen. Sten Inge Jørgensen argumenterer svært godt for en reduksjon av kjøttforbruket i en artikkel i Morgenbladet. For å sitere «Å kutte ned på kjøttforbruket er trolig den enkelthandlingen vi kan gjøre som har størst positiv ringvirkning. En endring i konsummønsteret vil bidra til å redusere verdens fattigdom, motvirke klimaendringer, unngå lidelsene til millioner av dyr og gjøre oss til bedre mennesker – både fysisk og mentalt». Hele artikkelen kan leses her http://www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=2011705069927&NL=1

  FN har gått ut og oppfordret allt til å redusere sitt kjøttforbruk for å redde redusere global oppvarming (http://www.guardian.co.uk/environment/2008/sep/07/food.foodanddrink). Det er kanskje på tide å lytte?
  Et kosthold basert på vegetabilske produkter er ikke bare mer bærekraftig, det er også bedre for folkehelsen. De nyeste kostholdsrådene fra norske myndigheter anbefaler et plantebasert kosthold med et begrenset inntak av rødt kjøtt. I tillegg til å være bedre for klimaet vil dette også bidra til å redusere forekomsten av tarmkreft. Å bidra til en bedre folkehelse inngår vel også i Turistforeningens verdigrunnlag?

  Å innføre et mer plantebasert kosthold på DNT-hyttene er absolutt gjennomførbart. Det er bare å bytte ut noen av skinkeboksene og joikakakene med ferdig kokte hermetiske linser og bønner, frysetørkede soyaprodukter som soya-«kjøttdeig» osv.

  Lykke til med arbeidet.

  Vennlig hilsen Mari Mauland

 2. Kjartan Askim sier:

  Hai Mari.

  Problemstillingen du tar opp er foreløpig ikke diskutert. Før vedtak av klimastrategien skal vi ha en workchop, hvor blandt annet aktuelle tiltak skal diskuteres. Vi tar med innspillet ditt inn i denne diskusjonen.

 3. Heiko Nüschen sier:

  Bra at det tenkes og jobbes med dette! Jeg har følgende innspill:
  a) Stryk utenlands- og Svalbardsturer fra fellesturprogrammet som foregår med fly; vurder alternativ eventuelt togreiser til noen destinasjoner
  b) Reduser temperatur i betjente hyttene om vinterstid; jeg har opplevdt «badstue-liknende» tilstander
  c) Barnas turlag: smågaver og diplomer til barna for deltakelse er jo hyggelig ment, men ikke nødvendig og barna kommer gjerne igjen også uten disse

  mvh Heiko