Den siste stille vinteren

Årets vinter kan bli den siste uten snøskutere i store deler av fjellheimen. I disse dager tar politikerne stilling til om det skal bli lov å kjøre snøskuter i naturen for fornøyelsens skyld.

Alle undersøkelser viser at folk ikke ønsker mer støy i naturen. Også Nationen sitt barometer fra januar i fjor viser dette. Kampen står likevel om loven skal liberaliseres slik at det gis adgang til å etablere åpne skuterløyper i naturen for fornøyelsens skyld.

Det store flertallet ønsker ikke mer motorferdsel i naturen. Foto: Hilde L Magnussen

Det store flertallet ønsker ikke mer motorferdsel i naturen. Foto: Hilde L Magnussen

Uenigheten både mellom og innad i regjeringspartiene er stor. Godt hjulpet av flere opposisjonspartier er det ikke utenkelig at skuterentusiastene trekker det lengste strået. Det er nemlig hevdet at forsøket med lokal forvaltning var en suksess. Dette stemmer ikke. Kommunene klarte ikke å balansere det hensynet de ble satt til å ta. Les mer om dette her.

Siden målsettingen med lovarbeidet har vært å redusere omfanget av motorisert ferdsel, er det ikke sett på konsekvensene at det motsatte. Dette burde blant annet interessere folkehelseminister Jonas Gahr Støre. Ikke bare fordi han er glad i å gå på ski, men fordi han har vist seg som en sterk tilhenger av å styrke folkehelsearbeidet gjennom økt fysisk aktivitet. Om lokale skuterløyper gir dårligere helse fordi flere velger å kjøre snøskuter istedenfor å bruke kroppen som motor er ikke undersøkt, men usannsynlig er det neppe.

Vi står ovenfor et verdivalg. Inntil videre er et enkelt og naturvennlig friluftsliv fremdeles noe av det mest særpregede og verdifulle vi har i Norge. La friluftslivet fortsatt bestå som motoren i norsk natur.

Dette er et utdrag fra min kronikk som sto på trykk i Nationen 2. februar.

20 kommentarer til Den siste stille vinteren

 1. Håvard sier:

  Kunne sett for meg en blanding, der det legaliseres enkelte plasser, men holdes regulert, slik at man ikke i vil skjemmes av støy over alt.

 2. Vidar Vale sier:

  Hvorfor legalisering? Hva er det som tilsier at mennesker og natur trenger folk som raser over fjell og vidde med skuter eller ATV? Hvor store skadevirkninger dette har på naturen kan det sikkert utarbeides dusinvis av rapporter på, men at det er noen positive momenter for naturen stiller jeg meg meget tvilende til. En del personer vil sikkert hevde at de vil ha et positivt utbytte i å slippe hestekreftene løs over vidda, men de ville ha større utbytte med å bruke sin egen muskelkraft. Det er ikke mer innaktivitet og motorferdsel som er det akutte behovet for den stadig tyngre nordmannen. Den lemfeldige konsesjonspraksisen som mange kommuner praktiserer i dag er det i alle fall mulig å stramme inn, et frislipp som det her skissers vil forfølge oss i all fremtid. At slik kjøring er tillatt på sjøen er ikke noe argument for å gi frislipp i resten av naturen.

  Min stemme ved dette valget går til et parti som er mot motorisert fornøyelseskjøring i naturen

 3. Jørn Wardeberg sier:

  Jeg er sjokkert. Mer motorisert ferdsel (skuter/ATV) på fjell og vidde vil ødelegge for alle oss som elsker å ferdes til fots og på ski i fjellet. Dette må unngås for enhver pris, det går ut over selve livskvaliteten, og noen av det unike vi har i på fjelet i Norge; stillhet og frisk luft. Kan DNT tenke seg å starte en underskriftskampanje mot denne styggedommen?

 4. Kjartan Askim sier:

  Det er en hyggelig tanke å tilrettelegge for fornøyelseskjøring for de som ønsker å bruke skuter for å komme seg ut i naturen. Dessverre tror jeg dette funker dårlig. Fra Finnmark og Nord-Troms vet vi at løypenettet stadig har blitt utvidet, i tillegg til at den ulovlige kjøringen fortsatt er omfattende. Heller ikke i Vinje kommune, som er en av forsøkskommunene, har det blitt slutt på den ulovlige kjøringen. Å tilrettelegge for fornøyelseskjøring betyr flere snøskutere, mer skuterkjøring og økt ulovlig kjøring. Det enkle friluftslivet vil bli sterkt skadelidende.

 5. anonym sier:

  det e jo fordi di faen ikke har råd til sin egen snøskuter, æ ser faen ikke kordan man ødelægg naturn åsså videre me å kjøre oppa snø som smelte bort uansett.

 6. Ole JG sier:

  Skuterkjøring er kommet for å bli,å uansett om det blir totalforbud eller hva faen dere vill ha så kommer dere til å treffe på skuter…Så desverre folkens,se t hælvette å kom dere inn i det 20 århundre,scooterfolket er kommet for å bli,å det er ikke en drit dere kan gjøre med det!:)RIDE ON!!!

 7. anonym sier:

  Skutere og skuterførere er kommet for og bli ja. Men jeg skjønner ikke hvordan dere kan si at naturen blir ødelagt hvis folk kjører på snøen.. Den blir jo alltid borte uansett, syns heller dem kan lage skiløyper ved siden av skuterløypene så blir ikke løypene deres ødelagt av skuterspor 😉 og hvis det er så forbanna ille så får dere spare opp til en skuter selv og se hvor morsomt det egentlig er!

 8. Mads sier:

  Nå må dikkøn sjekke fakta litt her! Det att folk flest er i mot skuter kjøring er bare tull! I utkant norge er skuter ein egen livstil å og for mange heile livet!! For mange unge der eg bur (vest telemark) er skuter ein stor grunn til att mange unge velger å bu her, ein grunn til att unge pendler heim fra jobb i helger og ein grunn te att unge flytter heim etter studie. Dette er viktig i ein fraflytings truans plass. Mange går heile vår, sommar å høst å gledar seg å planlegger neste sesongs sosiele aktivitetar/turar. Ikkje for å trø inn på eit sårt evne men eg er ganske sikker på att dei fleste som har deltatt i denne «undersøkelsen» og som kommenterar på denna posten bur i byen, og vi ha heiia/viddene til eit rekriasjons plass. Høyrer dikkøn nokon gong kønn bygde folket/ grunn eigerar skrike å klage på att dikkøn bedriver lidenskapen dikkøns på køns egendom? Trur svaret er nei! Sø spørsmålet mitt er vil dikkøn virklig nekte lovlig skuterkjøring og den store lidenskapen te så mange, forde att det forstyrrar dikkøns lidenskap? For meg høres detta ut som ein vanvittig egoisme. Er det virklig slik att det ikkje er plass te alle i norge? Er det bare ei gruppe som ska få holde på med det dei elskar? For mine ører blir detta heilt feil. Lovlig skuterkjøring vil føre til mykje mindre konflikt strid mellom to grupper som kjempar for det dei brenner for i. I mine øyne vill dette forsterke opplevelsen for begge partar. Æ fult klar over att det foregår mykje ulovlig kjøring, å det kommer det ikkje te å bli slutt på!!!! Skuterkjøring æ lidenskapen te dessa personan og ingen lov eller bot kan stoppe det. Det er ein sjangse dei er villige te å ta. La meg forklare skuter kjørear si side, me bli slått etter med ski stavar, stoppa å skjelt ut, vinka etter å politiannmelt. Då spør eg, hvilken respekt trur du att dei fær te te folk som likar å gå på ski? Trur du vellviljen te å vise hensyn bli stor? Slutte å kjøre æ ingen alternativ! Ville du slutta å gått på ski for att myndighetane seier du ikkje får lov? Tippar svaret er nei! Eg trur å håpar att ei legarisering av løypenett kan føre to partar nermare kvørandre sø alle kan drive med lidenskapen sin! Det må da vere plass te alle, vist alle kan ta litt hensyn te kvørandre? Miljø politikken gidder eg ikkje kommentere ein gang;) for alle skjølnar att detta er eit dumt argument for å få ting som dei vill. Det var det eg hadde å sei håpar det ein gong kan bli slik att ein kan treffe ein skigåar etter løypa å stoppe for ein hyggelig prat uten å sjå seg rundt etter helikopter å anna! Sjøl om eg trur vegen dit er veldig veldig lang. Helskin skuter entusiast

 9. tom sier:

  Scooter folket kommer ikke til og gå vekk bare så det er sakt.! Ser folk tror det ødelegger naturen. For og si det sånn. En scooter et laget for og skyve vekk snøen ifra belte så den vil ikke pakke snøen så det vil vises når det smelter. Det er større sjanse for att en ski gåer eller eventuelt en person som går i snøen vil lage mere skade i og med att den presser snøen mere ned og i sammen og komprimerer snøen siden dem den ikke har den samme flyte evnen som en snøscooter har når den står stille..

  Dem fleste ski gåere vil ha en scooter løype og gå i på ski. Er det 70 cm løs snø og ingen sccooter løype. Ser du en skigåer som går der da ? Nei det gjør du ikke.
  Skjerp dere.!!

  Scooter folket forsvinner ikke.! Skaff et løypenett så det blir mere orden istede.
  Det er ikke alle som har lyst eller gidder og gå på ski. Kjøre scooter er mye trening i det også. .

  Vi viser vertfall respekt for folk vi møter på.! vi slår ikke folk i ryggen med ski staver og forventer att vi skal slutte og kjøre bort til naboen og ta en kaffe og en prat. Og være sosiale oppe på fjellet. Hadde det ikke vert for scooter folket hadde ikke dere vert ute i naturen og kosa dere heller for da hadde dere ikke kommet dere fra nesten. Så skjerp dere istede.

 10. tom sier:

  Blir det løype nett blir flere folk engasjert te og ta scooter lappen så dem kan kjøre lovlig og ikke måtte se bak seg hele tiden. Jeh mener att flere folk som er på heia ville ha tatt scooter lappen sånn att dem faktisk kan opp lovlig og kjøre og ta seg en tur te kjent folk og besøke dem. Og da er det mye større sjans ffor att folk kjøper regga scootere også for da har dem jo faktisk en grund til og ha det selv om det er lurest og ha uansett så du har forsikringer i orden vis det skal skje noe enten mee en som blir møtet i løypa eller en selv…undersøkelser på sånne ting blir alltid spørt på feiø plass dder folk faktisk ikke har dt rikrige svaret og kunskapen og gi.!!

 11. tom sier:

  Dere har mere en nok og legge fingrene deres i.! dere har mange stooore ski anlegg og fjell lys løyper som dere kan reise på masse forsjellige idretter osv.

  La nå oss scooter folk være i fred og la oss ha noe VI faktisk innteriserer oss for og gjøre.!

 12. tom sier:

  Ikke bare tenk på dere selv og hva dere syns er best for dere.!

 13. Bjørn sier:

  Har lyst til å si det slik, det er min eiendom. Jeg vil ikke se en skiturist på det området. Dere kan ta skia deres å gå på deres egen eiendom, ta gjerne med båten deres også. Mange av dere som vil ha det stille på fjellet kjører store «status»båter. Og koser dere på vannet/sjøen når det er mange båter ute i fint ver. Det er vel det samma som vi gjør, koser oss på fjellet i fint vær.. Men forskjellen er, det er vårt fjell. MEN ER DET DERES SJØ? Nei, byfolk/skifolk. Ro dere nå. Kommer ikke noe godt ut av dette.

 14. Jan Helge sier:

  Vårt samfunn fylles stadig mer av unaturlig støy, og derfor burde det her være enkelt å konkludere for politikerne. Det fineste alle levende individer har er naturlighet, så la oss ta vare på den! Snøskutere må få sine kjøreområder på lik linje med andre kjøretøy det utøves sport med. Dette kan fint reguleres inn i områder som ikke komme i konflikt med det aller viktigste, nemlig mennesker og dyr som fremelsker og må ha det naturlige vår natur har å gi! Både dyr og mennesker er enormt sårbare, og vår nasjon må tviholde på den livsviktige roen og gjenskapelsen naturen har å gi oss. Kun dispensasjoner for livreding, næring og orden har noe å gjøre i våre rekreasjonsområder med motorkjøretøyer.

 15. Mads sier:

  Jan helge, Har noen spørsmål te deg.
  «Vårt sammfunn fylles stadig med mer unaturlig støy», skriver du. Det er eg heilt enig i, men kan eg komme med eit spørsmål te deg! Bur du i ein by? Noe det kan virke som da du har ein fred pease and love faktor over innlegget ditt, og for meg virkar det som du prøvar å kjempe for den perfekte verden for det,det er «hipt»/Kult! Og ikkje fordi det er noko du virklig trur på? Og vist du bur i byen og er så glad i naturen, høffør velger du i tillfelle å bu der?

  Men nøkk om deg, ska ikkje bruke forumet til usakligheter men ska heller komme med nokon stein harde fakta til deg, syns du ska undersøke høtt som skjer i virkligheten.

  Mange av dei som kjører skuter er faktisk, veldig natur opptatte personer, veldig mange brukar masse tid på jakt og friluftsliv, hjelpekorps og anna. vil påstå att dette er noko ein kan faktisk kalle sunn norsk ungdum. ( skjøl om dei kjører skuter).
  Og er også overbevist om att mange av disse kan meir om natur og fjelvett enn ganske mange av dei som utalar seg som du gjør i dette innlegget her.
  Dei er faktisk så glad i det att dei velger å bu på ein liten plass og kave seg rund i 2m sno heile vinteren. før og bu nært på naturen og heiia fjellet, Ikkje bare komme for og nyte fred og ro «en helg» for å sø stikke tebake til jag å mas.

  Du skriver att kun livreding,næring og orden skal ha lov. Har du tenkt på att kankje den personen som kommer og leitar etter deg eller hentar deg på fjellet når du har skadar deg Nettopp er den skuter kjøreren du slo etter med staven helga før!
  Ja for veldig mange av «kønn» er faktisk dei du ser i røde kors!
  Er du klar over att kanje den du skriker og ropar etter miljøsvin og anna faktisk er den personen som har brukt sin EGEN fridtid på og kjøre løyper til deg så du har å gå i?
  Bare tull seier du, NEI har faktisk blitt skjelt ut i rødekors sammenheng, mens eg kjørte vann og saft inn til endestasjon for skigåre.
  Har venner som har blitt kalt ut ekstra på grunn av fjellvett og mulighet til og komme seg fram med skuter for og bistå i hjelpearbeid? og fått problem med det i ettertid.
  Er dette rigtig, hvilken følelse trur du du sitter igjen med da?

  Skal fortelle deg en liten sann historie! Ein gangssom ung gutt 10-12år satt eg på sleden te bestefar min, på veg til støylen på hans eigendom, på veg inn den stikka løypa «køns» eigendom blei me slått etter med ein skistav. Dette for meg da som liten føltes heilt feil og eg kunne ikkje skjønne høffør.
  Etter og ha kjørt nokon Km snudde været om og me måtte snu, på veg ned igjen fra fjellet ligger samma dama som akuratt hadde slått etter kønn mæ skistaven i løypa med vrikka fot, og kom seg ingen veg. Ho fekk derfor sitte bakå med meg ned igjen til vegen, hygglig dame som fekk eit litt anna syn på skuter etterpå, og var ganske flau over oppførselen sin.

  Det du skriver om dyr, avslører uviten din og egenskapene dine for natur og dyr. Har du sett ein elg/rein eller rådyr reagerer på skuter nokon gang? kan tippe nei!! dei blir ikkje verken redde eller stressa av dette, då det ikkje er noko naturlig «finde» for dei. Regnar med att du i alle fall har kjørt forbi ein elg etter vegen ein gang på veg opp på fjellet? Prøv og legg merke til reaskjonen neste gang!!!

  Vil avslutte med kommentaren din om å «ta vare på rekrasjons områdene våre»
  Då spør eg deg!! kven trur du i virkligheten tar vare på dei, me som bur her, eller dei som kommer i helgene for å gå på ski???
  Mads

 16. Jan Helge sier:

  God morgen Mads. Jeg er fra bygda slik som deg, og jeg bruker fjell og natur i store doser. Dine betraktninger om at dyr ikke blir forstyrret er helt biologisk feilslått. Jeg er utdannet på universitetet for natur og biovitenskap i Ås, og jeg har tilstrekkelig kunnskap om hva som skjer med dyr når nevneverdig støy trykkes på. Når et dyr står stille i slike situasjoner er det fordi dem stykker / eller stivner i nervesystemet pga. av adrenalin som pumpes inn. Kjører du da nærme nok, akiviseres ladningen av adrenalin! Har sett menesker bli stående og tisse på seg når dem blir skremt. Mads du går for meg desverre alt for mye inn i detaljer, og ja mange av dem er gode poenger, jeg aviser på ingen måte det! Men et liv hos oss mennesker har mange år. Jo eldre et menneske blir, jo svakere blir nervesystemet, og vi tåler mindre. Det er også nok kunnskap rundt om i verden at mange dyr og fuglearter må forlate sine områder pga oss mennesker. Jeg er åpen for konstruktiv forvaltning av våre nasjonale naturområder slik at alle hensyn ivaretas, og det er nettop det jeg gjør i mitt foregående innlegg. Jeg bestrider ikke sunn ungdom som knepper på seg skiene og blir skikkelig sunne og sterke! Støy fra kjøretøyer hører ikke hjemme i vår offentlige utmark. Kjøring i regulert innmark har jeg ingen innvendinger mot, men i rekreasjonsområder, kun folkehjelp/ nød, næring og politi i akutte ordensituasjoner. Noe mer trengs ikke! Derfor blr mitt foregående innlegg stående fast som mitt syn på dette! Men alikevel, vi har fri ytring i dette landet, og jeg har respekt for andre meninger. Til slutt har jeg tillit til at politikerne fatter beslutning til det beste for natur og demokrati. Mads, lykke til med din kamp!

 17. Mads sier:

  Morn morn Jan Helge.
  Flott att du er natur opptatt, det att du har studert dette på Ås er eit godt bevis på detta. Å eg bestrider ikkje dine teoretiske evner i biovitenskap. Eg prøvar bare og få fram mitt syn og høssen virkligheten er for kønn som kjører skuter og den motstanden me fær. Men la meg forklare mitt syn og erfaring da detta er heilt anneledes enn høtt du beskriver her.
  Har erfaring fra begge deler både fra fystisk å gå i utmark og også skuter kjøring.
  Min erfaring er att du stresser eit dyr mye meir ved å gå på ski i forhold til og kjøre skuter, la meg forklare detta. For eit dyr er menneske, ein naturlig finde ein jeger noe som sørger for att dyr er redd mennesker. Skuter, biler derimot er ikkje ein naturlig finde for eit dyr, ingen ting i deires natur sier att noe som bråker og lager leven er noe som jakter på det. Vist det er som du sier kan du da forklare hvordan du kan kjøre inn på ein reinstyrflokk på 200-300 m avstand og kikke på disse uten att dei ser ut til og bry seg? dei har jo hørt deg kommi på lang veg!
  Vist du slår av skuteren derimot, tar dei beina fatt. Du kan jo sammenligne dei som ålar seg rundt på jakt og strever og strever for og komme inn på ein reistyr flokk. Spør dei høss hvare dessa dyra er.Dette må da bevisa att detta også stresser dyra?
  Du seier att det er nokk kunnskaper om att dyr må reise fra sine områder. Det kan nokk sikkert stemme, men det trur eg nokk er pågrunn av menneskets utbygging, ikkje kjøring i skuter i utmark??
  Hvist vi kan trekke ein sammenligning skal eg bruke Vinje kommune som eit eksempel, har ikkje heilt talla i huet men vist eg ikkje tar heilt feil er det rundt 4500 innbyggerar i kommunen til sammenligning er det rundt 5000 hytter! misforså meg rett, eg har ingen ting imot hytte utbygging men bruker detta som eit eksempel. Er ikkje det ein større grunn til urolighet for dyra, samt 5000 som ska komme opp på fjellet for å gå på ski, og etter min meining forstyrre dyr meir en skuterkjøring gjer. Hører ingen som klager på detta og snakkar om det i forhold til dyr og stress?? Høffør ikkje?
  Trur svaret er i att mange som siter i ledans stillingar bennyter seg av akuratt detta, samma som båt. Og att mange som likar og gå på ski har hytter? Er det liksom greit da att dyr blir forstyrra? Mens folk som bur her må gje slepp på sin lidenskap?
  Eg skal ikkje annklage deg for noko, men føler vell litt att du bruker detta som eit argument for att du vil ha det stille og fredlig når du skal ut å bedrive lidenskapen din! Ein lidenskap eg har full respekt og forstålse for.
  Skriver ikkje i det forume her for å diskutere rigtig eller galt med deg, men for og opplyse om min og mine venners og ein stor del av mitt sammfunn sine meininger og erfaringer, helst i håp om å få litt forstålse. Husk ein ting att dette er ein heilt egen kultur for kønn, og forvennar ikkje du skal forstå, for må nesten oppleves.
  Men når det er sagt er det ikkje ein fri flyt av motor ferdsel eg er ute etter, er ute etter eit ei gruppe kan få bedrive lidenskapen sin i samme flotte natur som du bedriver din!
  Gjennom nettopp eit regulert løype nett, noe som også beskriver i tiligere blogg.
  Meiner som sagt att fjell og natur er det nokk av til att begge kan få utført dette uten store problemer for kvørandre, sø lenge det hadde gått ann og sammarbeide litt?

  Seier takk for for lykke til ønsker:)

 18. Allan Skoglund sier:

  Må nesten le av alle motargumentene mot scooter. Høre at de fleste ikke har peiling på hva dem snakker om. Det fungerer utmerket i Sverige, hvorfor skal det være så mye vanskeligere her i annerledes Norge ? kan ikke se at spor etter scooter i snøen ødelegger noe som helst. Ikke skremmer det viltet som lever ute i naturen heller. Belag dere på at til neste vinter er det slutt på tull forbudet som har eksistert.

 19. Hans Christian Gjøvik sier:

  En mer liberal motorferdsellov vil bety mer motorisert ferdsel i naturen og et mer motorisert samfunn generelt.

  Legger man til rette for snøskuterkjøring for fornøyelsens skyld, tilsier all logikk at vi vil få mer motorisert ferdsel i naturen og at salget av snøskutere vil skyte ytterligere fart de neste årene.

  Det er mange spørsmål kommunene er best i stand til å håndtere selv. Samtidig er det slik at vi heldigvis er borgere i en nasjon der spørsmål av overordnet betydning for allmennheten adresseres og bestemmes på nasjonalt plan. Motorferdselloven og hvordan vi forvalter vår natur er utvilsomt av nasjonal interesse.

  Som mange innlegg her bevitner, er de som er for mer snøskuterkjøring i naturen meget engasjerte. Engasjementet kan dog ikke tilsløre den totale mangelen av vektige argumenter i favør av mer motorisert ferdsel i naturen.

  På kommunalt plan er det dessverre like vel en stor sjans for at den nevnte entusiasmen, til tross for i beste fall sviktende argumenter, vil vinne frem og få en uforholdsmessig stor betydning for kommunenes disponeringer. Det vil være synd om et mindretall vinner frem av den enkle grunn at de roper høyest.

  La oss derfor håpe at våre nasjonale politikere er sitt ansvar bevisst og sørger for en fortsatt restriktiv motorferdsellov og at naturen i det ganske land dermed kan nytes som den nytes best, altså for egen maskin og fri for motorstøy.

 20. Rob Cote sier:

  If Norwegians want to snowmobile for pleasure they should come to Canada. Quebec in particular, the snowmobile capital of the world. In Norway you have beautiful marked ski trails which you can travel trough most wilderness areas, here in Quebec it is the opposite, they offer marked snowmobile trails that traverse most of the province, you can go for over several thousand kilometres of connecting trails. Very noisy very disruptive to the wildlife. So keep Norway’s wilderness air clean and filled only with the sounds of nature, come to Quebec to experience your snowmobile fantasy, and I will go to Norway and ski without snowmobiles for I do not think there will be a law to eliminate snowmobiles here. Unfortunately.