Skal vi skremmes til skogs?

Assisterende Helsedirektør, Bjørn Guldvog mener mangel på fysisk aktivitet er vårt største folkehelseproblem. Der er vi enige. Hva som skal løse dette er en annen sak. I et intervju av NRK.no i går foreslår Guldvog advarsler mot stillesitting, slik som det er på røykpakkene. Jeg blir litt matt– ønsker vi virkelig et samfunn hvor vi er redd for å leve? Jeg håper jeg ikke dør av hjerteinfarkt pga. stress og angst for sykdommer som Dagbladet og Helsemyndighetene skremmer meg med. Jeg håper jeg dør med sekken full av gode minner fra opplevelser med mine venner og familie!

Bør Helsemyndighetene skape et skremselssamfunn eller inspirere folk til et sunt og godt liv? -spør folkehelsesjef i Den Norske Turistforening, Lise Corwin. Foto: Loise Smith

Bør Helsemyndighetene skape et skremselssamfunn eller inspirere folk til et sunt og godt liv? -spør folkehelsesjef i DNT, Lise Corwin. Foto: Loise Smith

Hvordan myndighetene skal prioritere er alltid vanskelig. Å bruke millioner på skremselspropaganda tror jeg imidlertid er bortkastet. Helsedirektoratet bør heller bruke midlene på strukturelle- og inspirerende tiltak. Disse kan variere fra mer påkrevd fysisk aktivitet i barnehagene, skolene, på arbeidsplassen, under attføring, behandling og rehabilitering- til å mobilisere frivilligheten til å få med flere.

Jeg tror de fleste i Norge vet at de bør trene mer. Men jeg vet også at alle ikke forstår viktigheten av det, og at enkelte grupper trenger mer informasjon. Jeg tror imidlertid det finnes andre informasjonstiltak enn en skremselspropaganda. Dersom Helsedirektoratet likevel ønsker å advare, håper jeg de også forsker på om slike advarsler øker stress- og angst i befolkningen.

Hva er det som egentlig funker? Da røykeloven kom og vi ikke fikk lov å røyke inne lengre var det mange som sluttet. Det er et godt eksempel på et strukturelt helsefremmende tiltak fra myndighetene. Lokalt har Bodø kommune bestemt at det skal være maks 500 meter til nærmeste tursti for alle inbyggerene- slik tilrettelegging får folk ut. En annen ting som fungerer er når vi frivillige organisasjoner bevisst rekrutterer inaktive. DNT har bla. utdannet mange flerkulturelle turledere som er blitt viktige ambassadører for fysisk aktivitet og naturopplevelser i sine sosiale kretser. Slik rekruttering krever imidlertid stillingsressurser da noen må administrere kontakten med myndigheter, innvandrerråd osv- også må de frivillige rekrutteres, læres opp, organiseres og vedlikeholdes. Les også: slik satser DNT på å nå flere inaktive.

Rett før jeg leste artikkelen om Helsedirektoratets advarsler, satt jeg og planla årets fjelltur til Rondane og Dovre. Der har jeg aldri gått før. Jeg drømmer om å se moskusen i det jeg går opp på Snøhetta. Jeg lurer på hvordan været blir. Jeg gleder meg til stillheten. Jeg gleder meg til hvilepuls. Jeg gleder meg til fellesskap. Jeg gleder meg til mestringsfølelsen. Jeg gleder meg til å bli støl. Og jeg gleder meg til god mat og drikke på hyttene. Jeg håper jeg aldri kommer til å føle at det er «et must»!

Det er stengt for kommentarer.