Prøv noe nytt

En sprek 70-åring sa følgende: «Du er ikke gammel før du bruker mer tid på å mimre enn å glede deg over ting som skal skje.» Det er et viktig budskap.

Hvordan kan vi hele tiden ha noe å se frem til, noe å glede oss til? Her kommer tirsdagsturen langs fjorden inn, helgeturen til fjells og sommerplanene om noen måneder. Skap opplevelsene selv både i ukedagene, i helger og ferier.

Da må vi også ha noen å skape opplevelsene sammen med. Meld deg på en fellestur, inviter til jentetur, ta klatrekurs eller brekurs i sommer – og husk: Du er aldri for gammel til å lære noe nytt. Mange slutter å oppsøke nye opplevelser når de er 35, andre kurser seg langt inn på aldershjemmet. Jeg er ikke i tvil om hva jeg foretrekker. Samtidig er det å gjøre noe nytt ensbetydende med å ta en sjanse, gå litt utenfor komfortsonen. Det kan jo hende det blir litt vanskelig, at vi blir litt slitne, eller at andre vil være flinkere enn oss. Det kan til og med hende at noen synes våre valg er ukloke, og at vi burde fortsatt i kjente fotspor. Men ingen utvikling skjer uten prøving og feiling. Det er lov å ta feil og gjøre feil. Det er ikke lov til å slutte å prøve eller hvile på gårsdagens opplevelser.

Integrering handler om å få naboer fra andre kulturer til å prøve deler av vår kultur, som å gå på tur. Derfor er det strålende når 25 innvandrere blir turledere i Drammen. Ungdomssatsing som Opptur for 8.-klassingene handler om å få ungdom som ikke går tur, til å prøve det. Hele satsingen på BaseCamp gjennom prosjektet «Ekspedisjoner for alle» handler om å henvende seg til nye grupper ungdom og friste med flere typer friluftsliv. DNT bedrift handler om å gjøre det lettere for kolleger å få felles positive opplevelser – og dermed bli både gladere, sprekere og mer motivert for jobben. DNT er ikke en forening kun for dem som er frelst fra før. Det er en forening for alle.

Hva skal du prøve i sommer? Hold deg ung til sinns med drømmer om fremtidige opplevelser. Og del de gode erfaringene du får med andre etterpå.

En kommentar til Prøv noe nytt

1. Sigrid Alvestad sier:

Om Årboken (hvis det er det den er?)
    Jeg har ikke vært medlem på noen år, men er nå igjen medlem, og har gledet meg til årboken. Skuffelsen var stor da den kom i dag. (Dersom dette da ER årboken?) Her er fullt opp av glorete annonser, og resten er stort sett en oppramsing av hytter med minimalt med opplysninger, og med ekstremt dårlig layout. Spritet opp med diverse løsrevne utsagn av enkel sort, og et par kortfattete artikler samt noen foto montert på kryss og tvers.
    Hytteinfo finner vi i våre dager greitt på nett. Uansett er denne oppramsingen ubrukelig, og dessuten rett og slett stygg estetisk sett. Vi savner de fine artiklene av leg og lærd, gjerne det første, om gjennomførte turer og om emner med tilknytning til fjellet og turlivet. Dersom man vil ha foto, så slå til med en fotokonkurranse for medlemmene der vinnerfotografiene blir skikkelig presentert. Og hva med en liten “klassiker- smakebit” i hver årbok? Ikke alle har Tre i Norge eller Slingsby i bokhyllen. Eller “Ei liti ferd..”
    Dersom dette var årboken, så oppfordrer jeg til å sende den i retur. Dersom dette IKKE var årboken men bare et reklametillegg, så beklager jeg og legger meg flat!
    I alle fall: Lykke til med neste årbok! I mellomtiden skal jeg hygge meg med en av mine tredve-førti tidligere årbøker, som alltid er like friske og inspirerende.