Det er lettere enn du tror!

Vi i DNT ønsker at alle skal få naturopplevelser for livet. Vi har allerede aktiviteter som passer for alle, fra enkelt og nært der du bor- til kult og utfordrende langt inne i fjellheimen. Men vi trenger hjelp fra myndighetene til å tilrettelegge bedre og få enda flere med på tur!

For å nå ut til flere har vi blitt med i Aktivitetsalliansen- et samarbeid mellom syv aktører som ønsker mer aktivitet i befolkningen. Alliansen skal inspirere folk og synliggjøre at aktivitet er enkelt og gøy, og vise myndighetene hvordan man kan bedre legge til rette for fysisk aktivitet.

«Iver» er vår aktivitets inspirator. Han er som de fleste av oss- mindre aktive enn det Helsemyndighetene anbefaler. Han har ikke pekefingeren oppe, men ønsker å inspirere oss til tur. Følg han på Facebook– jeg synes han har mange gode ideer! Sjekk også UT.no– her finnes mye bra inspirasjon. Jeg håper du blir med- eller inspirerer en venn!

Men vi vet at myndighetene må tilrettelegge bedre for å få flere folk ut. Det er et paradoks at idretten hover inn midler til anlegg når syv av ti inaktive ønsker å bruke friluftslivet der de bor for å bli aktive- mens kun 1 av ti ønsker å bli aktive gjennom idrett. Jeg tror mange grunner til dette er at friluftsliv er gratis, døgnåpent og fritt for konkurranse. Bodø kommune har skjønt det! Der har politikerne vedtatt at alle innbyggerne skal ha maks 500 meter å gå til nærmeste tursti. Stavanger kommune er også langt på vei. De har gitt Stavanger turistforening midler til å lage 52 hverdagsturer rundt omkring i hele byen- og en ny tur lanseres hver uke. Slike tiltak får folk ut på tur.

Men hvor er de sentrale myndighetene? Forvaltningen av tippemidlene er heldigvis under evaluering. Vi skal gjøre vårt for å påvirke prosessen slik at midlene går til å aktivisere befolkningen etter folks ønsker- ikke etter tradisjon og synsing! Min drøm er at tippemidlene blir brukt på en nasjonal satsing- alle i Norge skal ha maks 500 meter å gå til nærmeste tursti. Det hadde blitt et verdensberømt anlegg, det!

Stavanger Turistforening har merket 52 hverdagsturer i byen. En ny tur presenteres hver uke i 2012. Foto: Stavanger Turistforening.